A közös olvasás összeköt – Arany János emléknap az iskolában
2012. február 19. vasárnap, 20:47

Arany János műveiből hirdetett közös felolvasáshoz csatlakozott iskolánk 2012. február 15-én. A felhívás Székelyudvarhelyről érkezett egy művelődési intézményből, ahol már évek óta szerveznek hasonló programot.

A fő cél, hogy minél több gyerek tapasztalja meg az olvasás örömét, ezért idén már hat országból jelentkeztek a résztvevők.

Ebben az évben van Arany János halálának 130. évfordulója, így a meghirdetett napon iskolánkban az irodalom- és az olvasásórákon híres költőnk műveiből olvastak fel folyamatosan a gyerekek, szám szerint 293-an.

Mi irodalomórán a „Rózsa és Ibolya” c. verses mesével készültünk: minden gyerek, aki vállalkozott az olvasásra, kiállt az osztály elé. Majd tanárnőnk „A bajusz” c. történettel ismertetett meg bennünket. Minkét írás nagyon tetszett. Örömmel vettünk részt ebben a nagyszabású mozgalomban, hiszen szeretünk olvasni, és persze nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné pl. a Toldit. De akik eddig még keveset tanultak Arany Jánosról, most még közelebb kerültek szép verseihez, ezért jó ötlet volt ez az emlékóra!

A hab a tortán pedig az volt, hogy az 5. órában a tornateremben 15 osztály, vagyis 310 gyerek és 22 felnőtt egyszerre olvasta a Mátyás anyja c. balladát. Ezt a verset persze már ismertük, de azért mindannyian igyekeztünk odafigyelni a szép olvasásra. Tudtuk, hogy abban a pillanatban nemcsak mi olvasunk, hanem rengeteg ember. Nem láttuk a többieket, mégis különleges érzés kerített hatalmába, mert olyan volt ez, mint egy távolra nyújtott kézfogás.

Ez volt az első alkalom, hogy az Angol Tagozatos Általános Iskola tanulói ilyen feladatra vállalkoztak, de mindnyájunknak nagy élményt jelentett, és szívesen vennénk részt máskor is hasonló rendezvényen.

A beszámolót készítették: Bartos Fanni, Böcsödi Fanni, Kovács Domonkos, Pallagi Zsuzsanna, Schuszter Blanka és Vágó Hanna 5.b osztályos tanulók

A programról az Újpesti Közösségi Televízió és az ujpest.hu is beszámolt, mi pedig egy video-összeállításban örökítettük meg a nap történéseit.

Közös olvasás