Pállya Celesztin sírjának gondozása
2013. december 01. vasárnap, 10:45

Osztályunk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy osztályfőnökünk, Erika néni tavaly elballagott nyolcadikosaitól átvállalhattuk híres XX. századi festőművészünk sírjának gondozását.

Október végén látogattunk el először a Megyeri temetőbe. Előtte már osztályfőnöki órán beszélgettünk a művész munkásságáról, életéről. Elhatároztuk, hogy havonta, kéthavonta rendbe tesszük a sír környékét, leseperjük a tetejéről a faleveleket, friss virágot viszünk, és ilyenkor mécseseket gyújtunk emlékezve rá. Halottak napjára iskolánk tantestülete és diákközössége nevében koszorút helyeztünk el a síremléken.

Osztálytársunk, Dani kutató munkát folytatott, s meglepetésünkre, egész kiselőadást tartott Pállya Celesztinről. Megtudtuk, hogy részt vett a művész Feszty Árpád a Magyarok bejövetele című körkép megalkotásában, készített fametszeteket, kőfaragásokat is. A híres bécsi akadémián tanult, később Münchenben, majd Budapesten, Benczúr Gyula mesteriskolájában folytatta tanulmányait. Országszerte voltak kiállításai, több magyar és külföldi díjat is nyert. A festészeten kívül foglalkozott még hegedűkészítéssel és különböző mechanikai problémák megoldásával. Volt lakóhelyein, Újpesten és Nagymaroson is neveztek el róla utcát. Korának polihisztoraként tartották számon.

Hagyatékának egy részét lánya Újpest önkormányzatának adományozta, festményei a Polgármesteri Hivatal több helyiségét is ékesítik.

Karácsony előtt ismét kimegyünk a temetőbe, mert Pállya Celesztin művészetét tiszteljük, emlékét tovább őrizzük:

Tóth Dóra és Rákóczy Flóra 5.b
 

A mai dátum

2019. január 19.

'A' hét következik

Keresés

Aktuális

RSS 2.0

Kapcsolatok

Fenntarthatósági Témahét

Bethlen Gábor Alap

Ökoiskola