Újpesti tanuló a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjén
2017. június 13. kedd, 14:34
Vajon helyesen írni születési adottság vagy szorgalmas gyakorlás kérdése? Mindkét nézetnek vannak pártolói vagy ellenzői. Baranyai Dorka, az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola 5. b osztályos tanulójának példája azt mutatja, hogy a sikerhez mindkettőre szükség van. Az igazi tehetség ugyanis abban rejlik, ha valaki a kiváló képességeit kitartásával, akaraterejével nagyszerű teljesítménybe tudja fordítani.
Dorka a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny kerületi fordulóján az évfolyamának legjobbjaként jutott a fővárosi versenybe, ahol szintén nagyszerű teljesítményt nyújtott, így meghívást kapott a Kárpát-medencei döntőbe. A versenyt 20 éve a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezi az ELTE Bölcsészettudományi Karának szakmai támogatásával az egyetem épületeiben. A nemzetközi döntőn Magyarország és öt határon túli magyarlakta terület felső tagozatosai vesznek részt. Már az is nagyszerű dolog, ha valaki ebben a rangos mezőnyben teheti próbára a tudását, még nagyobb öröm, hogy Dorka a jubileumi nemzetközi versenyen 3. helyezést ért el.
Dorka így számolt be érzéseiről: „A sok előzetes készülés után a döntőnek már felszabadultan vágtam neki, ami hasznomra is lett, ugyanis ez a feladatsor sokkal nehezebb volt a másik kettőnél. Ugyan már többször voltam hasonló helyzetben, az eredményhirdetést szorongva vártam. Amikor már csak tízen álltunk kint az előadói emelvény előtt, remegtem az izgalomtól. Csak vártam, mikor mondják ki a nevemet, és drukkoltam, hogy minél később. Egyszer csak meghallottam. Harmadik lettem! Ekkor elégedett öröm áradt szét bennem.”
Gratulálunk Dorkának, büszkék rá az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola tanítói, tanárai és diáktársai.

Baranyai Dorka