Tavaszi témanap
2017. május 14. vasárnap, 09:05

Idei évben a legkisebbek témanapokon ismerkedhettek egy-egy évszak szokásaival, hagyományaival. A tavaszi témanapon 4 órában 4 helyszínt jártak végig az elsősök és a másodikosok. Megfigyelték a természet változásait, növények, állatok életére gyakorolt hatását. A Pitypang meséjéhez kapcsolódva memória játékot játszottak virágok képeivel, közben megtanulták ezeknek a virágoknak a nevét, jellemzőit.

A parasztifjúság körében a húsvét előtti böjti időszakban, mulatozási tilalmak ellenére elsősorban vasárnapokon bizonyos szokások és játékok alakultak ki. Énekórákról ismert dalokat segítségül hívva a gyerekek karikáztak, kapus játékot játszottal, pilikéztek. Megismerkedtek a mancsozás szabályaival, és megtapasztalták, hogy nem is olyan egyszerű a mancsozóbottal elütni a labdát.
Szerettük volna, ha a húsvét nem csak a nyuszi hozta ajándékokat jelentené tanítványaink számára. Húsvét szokásairól, jelképeiről beszélgetve üdvözlőkártyát készítettek, locsolóverset tanultak.
A fiatalság tavaszi örömünnepe május elseje, a májusfa állításának ideje. A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka. Minden kisdiák saját kis májusfával tért vissza saját termébe.
Remek lehetőséget kínálnak kulturális hagyományaink továbbadására ezek a témanapok, hiszen a sokféle tevékenység során érdeklődésének megfelelően minden kisgyerek talál számára emlékezetes pillanatokat.

Tavaszi témanap